Files weg door technologie

Een aantal Nederlandse bedrijven heeft een megaplan om de files in Nederland te laten verdwijnen tot een lengte van maximaal 3 kilometer. Daarbij is niet extra asfalt, rekeningrijden of extra wegenbelasting de oplossing, maar technologie (!). De essentie is dat automobilisten hun route van te voren aangeven. Ook worden verspreid over het land extra sensoren in het wegdek geplaatst. Hierdoor kunnen verkeersvoorspellingen veel betrouwbaarder worden gegeven en kan de verkeersdruk veel beter worden gereguleerd. Zo kunnen de wegen zo’n 15 procent efficiënter worden benut. Daarmee kunnen de meeste files worden voorkomen.

Op dit moment worden ook al verkeersvoorspellingen gegeven door verschillende instanties zoals ANWB en Tomtom, maar die blijken vaak nog afwijkingen of achterlopende informatie te bevatten. Belangrijk uitgangspunt is dat het systeem werkt op basis van vrijwilligheid. De verwachting is dat de meeste automobilisten wel mee willen werken om met elkaar de files te bestrijden.

De bedrijven zijn TNO, Siemens, IBM, TomTom en KPN. Het plan is alweer van een jaar geleden, maar pas nu trekt het de volle aandacht van media en politiek. De kosten voor de overheid bedragen euro 1 miljard. De bedrijven kunnen hiermee wereldwijd op de kaart worden gezet met een in de praktijk werkend systeem. Wanneer de overheid een rol krijgt als launching customer, dan kunnen afspraken worden gemaakt over een winstdeling bij verdere verkoop in het buitenland.

2 gedachten over “Files weg door technologie”

  1. geen bureaucratie

    Wat een bureaucratische drakenvoorstel. Van te voren aan moeten geven welke route je wilt rijden? Met andere woorden, onderweg besluiten om een andere route te nemen, gewoon voor de variatie, zou dan verboden moeten zijn? Dat de bedrijven zulke voorstellen durven te doen toont toch wel aan dat de overheid een neiging tot vrijheidsbeperking in zich heeft waar het voormalige DDR jaloers op kan zijn. Geef mij dan maar files – beter nog – geef mij maar een regeringsloze maatschappij waarin bedrijven die wegen beheren juist proberen zo veel mogelijk mensen de weg op te krijgen om en zo veel mogelijk kilometers te rijden, zonder restricties en zonder verplichtingen. Een manier om dat te doen is gewoon door de capaciteit van de weg te vergroten en door een goede koppeling met het ov mogelijk te maken; de belangrijkste middelen om het fileprobleem terug te dringen.

  2. geen bureaucratie

    Ik heb nu trouwens de link gelezen. Het systeem zoals voorgesteld door het consortium blijkt – tot zo ver ik het begrepen heb – helemaal niet te vereisen dat automobilisten hun route van te voren aangeven. Daar staat in het artikel in ieder geval niets over in. Integendeel: de kern van het idee lijkt juist te zijn dat met een sensorennetwerk de verkeersintensiteit wordt gemeten en aan de hand daarvan niet alleen flexibele snelheidslimiten worden vastgesteld, maar ook automobilisten op basis daarvan informatie krijgen over de snelste route op dat specifieke moment. Het staat de automobilist dus volledig vrij het advies niet op te volgen of (de crue van het verhaal) een geactualiseerd advies op te volgen zonder enige extra handelingen te verrichten. Dat het verhaal op deze webpagina wordt omgevormd tot een communistische moloch waarin iederéén verplicht wordt van te voren een route op te geven, geeft toch wel duidelijk aan wat voor zieke gedachten er leven op dit forum. Of is het een verkapte manier om het plan van het consortium in het discrediet te brengen. Hoe dan ook: de nota “Anders Betalen voor Mobiliteit” heeft voor mij wel aangetoond op welke wijze overheden – in ieder geval politici – proberen de mens van een vrij wezen te transformeren in een zielloze zombie die volledig door de overheid wordt aangestuurd. Waarom? Omdat hoge ambtenaren en politici dan hun controle en dus hun functie blijven houden? Omdat het alsnog niet verantwoordelijk is dat mensen denken en creatief zijn? Hoe dan ook: juist de vrijheid biedt mogelijkheden aan de mens, zeker als het gaat om het beleven van avonturen en het ervaren van levensvreugde. Daarom roep ik alle overheden die nog communistisch handelen op om te hervormen, en dat geldt dus ook voor de Nederlandse overheid!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten