Vooralsnog geen kilometerheffing

De VVD en de PvdA zijn voornemens om een nieuwe regering te vormen; het kabinet Rutte-II. Bij hun plannen is in elk geval naar voren gekomen dat er vooralsnog geen kilometerheffing zal worden ingevoerd. Er is volgens de partijen tot 2020 geen noodzaak om de kilometerheffing te gaan invoeren.

Filedruk beperkt tot 2020

Diverse bronnen stellen dat er naar verwachting tot 2020 geen directe noodzaak is om de files tegen te gaan door grootscheepse maatregelen zoals de kilometerheffing. Door de aanleg van nieuwe wegen en verbreding van bestaande wegen, waarvan het investeringsprogramma reeds nu is vastgelegd, wordt al een belangrijk stap gezet. Daarnaast is er volgens economische voorspellingen in de komende jaren een lagere economische groei. Volgens de prognoses betekenen de extra investeringen aan de weg en de beperkte economische groei dat de filedruk tot 2020 beperkt zal blijven.

Mobiliteit kritisch

Gezegd moet worden dat sinds het begin van de economische malaise in 2008, de files inderdaad substantieel zijn afgenomen. En dat er forse investeringen in belangrijke rijkswegen met een transit-functie hebben plaatsgevonden, zoals verbreding van de rijksweg A2 en rijksweg A4, maar ook meer lokale projecten zoals verlenging van de rijksweg A5 en vernieuwing van de ringweg van Eindhoven. Hiermee lijkt het de komende jaren goed te gaan op de weg. Ook door nieuwe ontwikkelingen zoals meer thuiswerken / meer flexibiliteit in werktijden en nieuwe communicatiemogelijkheden.
Tegelijk geldt dat er bij een regenachtige middag in het najaar al snel alle rijkswegen vaststaan. Zoveel kan het wegennet dus ook niet hebben. Als de economie wel sneller groeit dan gedacht, dan staan we opeens voor problemen. En is hier niet tijdig iets voor bedacht. Het lijkt ons dat, als de economie in 2014 weer aantrekt, het idee van kilometerheffing wel weer boven zal komen borrelen. We zullen het voor u volgen!

1 gedachte over “Vooralsnog geen kilometerheffing”

  1. Dag, ja waarom moet ik met 6000 km. per jaar hetzelfde betalen als er een met 120.000 km. per jaar, Afzetterij.
    Grtn, Huub.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten