Rekeningrijden fors duurder voor werkenden

Het voornemen is om in 2030 rekeningrijden te gaan invoeren onder met motto Betalen naar Gebruik. Het kabinet is druk doende met het onderzoeken hoe dit moet worden vormgegeven, en welke hoogte van een kilometerheffing hierbij zou moeten worden toegepast. In het rapport Varianten voor tariefstructuur Betalen naar Gebruik worden verschillende vormen van belastingheffing op autorijden onderzocht. Het CNV heeft dit rapport bekeken, en gekeken wat de kosten van rekeningrijden gaan worden. Werkenden die zelf naar hun werk rijden, zullen zomaar 300 euro per maand extra moeten gaan betalen.

Tarief kilometerheffing 6 tot 12 cent per gereden kilometer

Er is voor verschillende woon-werk afstanden gekeken wat de kosten van rekeningrijden gaan worden. Als wordt uitgegaan van een gemiddelde auto, en er is een woon-werk reisafstand van 85 km, dan stijgen de kosten van de wegenbelasting naar 300 euro per maand extra! Daarbij hangt het ervan af welk tarief van kilometerheffing wordt gehanteerd. Er zijn varianten berekend met een kilometerheffing van 6 cent tot maar liefst 12 cent per gereden kilometer.

Kilometerheffing 100 tot 300 euro duurder per maand

Nu moet voor een gemiddelde auto een Motorrijtuigenbelasting (MRB) van zo’n euro 50 tot 100 per maand worden betaald, afhankelijk van de auto. In de nieuwe situatie wordt dus gerekend met een kilometerheffing van 6 tot 12 cent per gereden kilometer. Uitgaande van een woon-werk reisafstand van 85 km zijn de kosten van rekeningrijden dan euro 200 tot euro 400 per maand. Hiermee is er dus een verhoging van de wegenbelasting, motorrijtuigenbelasting of hoe je de belasting op autorijden dan ook noemt, van 300 euro per maand! De verhoging hangt overigens wel sterk samen met de afstand van het woon-werkverkeer. Een automobilist die een woon-werkafstand van 39 km heeft, betaalt euro 100 tot euro 200 per maand. Dat betekent nog steeds een verhoging door rekeningrijden van euro 100 per maand.

1 gedachte over “Rekeningrijden fors duurder voor werkenden”

  1. Belachelijk dat de kosten voor werkenden stijgen! Heb altijd begrepen dat rekeningrijden budgetneutraal, dus zonder belasting verhoging, zou worden ingevoerd?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten