Meerderheid voor rekeningrijden

Telkens speelt de discussie over rekeningrijden of een kilometerheffing weer op; ook met de verkiezingen van maart 2021. Maar ook een tijdje geleden in eind 2016. Er is een breed draagvlak voor het invoeren van rekeningrijden. Zo’n 60% van de Nederlanders is voor invoering van een kilometerheffing in plaats van de huidige motorrijtuigenbelasting. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 19.000 consumenten. Het is eerlijker om belasting te betalen per gereden kilometer dan voor het bezit van een auto, vindt men. Echter, als wordt gevraagd om extra te betalen tijdens de spits, dan slaat de uitkomst om; dan is iets meer dan de helft tegen rekeningrijden.

Bron: Eenvandaag

Rekeningrijden enige oplossing voor groeiend fileprobleem

De brancheorganisaties Bovag, RAI en ANWB hebben recent opgeroepen tot het invoeren van een kilometerheffing, om het groeiende aantal files te beperken. Volgens hen is rekeningrijden de enige oplossing om de toenemende druk op de wegen te ondervangen. Een eerdere studie van Centraal Planbureau (CPB) bevestigt dit. Het gaat dan om een kilometerheffing die rekening houdt met de plek, tijd en de gebruikte auto. Maar juist op dat punt is er veel discussie. Betalen om op een bepaald moment van de dag over een bepaald stuk weg te rijden, concreet een spitsheffing of spitstoeslag, gaat velen te ver.

Verkiezingen Tweede Kamer 2021

De oproep van de brancheorganisaties is gericht aan het volgende kabinet dat wordt geformeerd. We zullen zien hoe de politieke partijen in de komende Tweede Kamer-verkiezingen met dit thema zullen omgaan.

2 gedachten over “Meerderheid voor rekeningrijden”

 1. Rekeningrijden wordt een overdracht van belastinggeld van de werkenden naar de niet-werkenden (en van jong naar oud).

  Uitgaande van de huidige situatie zal een gemiddelde werknemer meer gaan betalen voor mobiliteit en een gepensioneerde of werkloze juist minder.

  De werknemer heeft werktijden waar hij niets aan kan doen en verhuizen is zeer kostbaar en onzeker als hij later weer van werkgever verandert. OV is geen alternatief voor de huidige autorijder. Wanneer 10% van de werknemers de trein kiest, moet het spoor worden verdubbeld en vaak is het OV logistiek niet efficient.
  Dus de werknemer is de klos. Opa en de ww ér vinden rekeningrijden “eerlijker”. De meerderheid beslist?

  Ik ga overigens op de fiets naar mijn werk, dus beticht mij niet van eigenbelang, want die ligt bij rekeningrijden.

  De werknemer gaat meer betalen en staat toch vaak in de file. Zelfs recreatie verkeer gaat betalen, omdat de vrijdag-middag voor wederom de werkende mens de enige efficiente vertrekdag is voor zijn vakantie. Opa en de ww’ers kunnen altijd kiezen de weg op te gaan.

  Naast de inkomensoverdracht is er nog de kapitaalvernietigende infrastructuur die nodig is om u en mijn privacy op te heffen.

  Als het om een vlakke kilometerheffing zou gaan (en dus geen spitsheffing), dan zou het niet effectief werken en volstrek onzinnig zijn omdat accijns een veel betere kilometerheffing is (met milieu voordeel).

  NEE
  Rekeningrijden komt er omdat er straks met electrisch rijden voor de overheid geen accijns meer te innen valt.

 2. Niet-werkend Nederland is voor rekeningrijden want wie is er niet voorstander dat werkend Nederland die afhankelijk zijn van de auto en de spits meer gaan betalen ten gunste van de meerderheid.

  Echt veel eerlijker is het als een ander meer gaat betalen en ik minder. Dat is die 60%.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *