Na de Tweede Kamer verkiezingen van maart 2017 zijn de partijen al enige maanden druk bezig met coalitievorming en een formatie; hoe kan een regering worden geformeerd. Dat is niet eenvoudig, want de uitslag van de verkiezingen is sterk verdeeld, en de winnende partijen zijn het over veel zaken volstrekt niet eens.
Opnieuw veel draagvlak voor kilometerheffing
Een onderwerp vindt wel veel draagvlak; de wijze waarop de klimaatverandering zou moeten worden aangepakt. De milieucommissies van zes grote partijen – VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie – hebben op eigen houtje een duurzaamheidspakket van maatregelen uitonderhandeld, die een nog te vormen regering zou moeten uitvoeren.
En daarbij komt de kilometerheffing ook weer terug van weggeweest! Een van de voorstellen in het duurzaamheidspakket is dat er een variabele wegenbelasting op basis van kilometers en uitstoot komt. Een zogenaamde Klimaatwet zou twee tot drie procent energiebesparing per jaar gaan voorschrijven, nog hoger dan het klimaatakkoord van Parijs.
Het is de vraag of de nog nieuw te vormen coalitie deze ambitieuze milieudoelstellingen zal overnemen. Maar, de kans bestaat dus dat een nieuwe regering serieus kilometerheffing als middel opnieuw zal gaan onderzoeken en invoeren. We houden het nauwgezet in de gaten.
Recent onderzoek: kilometerheffing is effectief
Er is trouwens recent nieuw onderzoek verricht naar de uitvoerbaarheid van de kilometerheffing. Het betreft een proefschrift opgesteld aan de TU Delft uit oktober 2016. Daarbij is gebruik gemaakt van technieken uit de game-industrie, waarbij de belangen en gedrag van partijen bijna als in een spelsituatie tegenover elkaar worden gezet. Daaruit blijkt dat de kilometerheffing een uitermate effectief middel is om de files te bestrijden, de infrastructuur beter te benutten en de economie zo optimaal mogelijk te laten functioneren. De onderzoeker stelt; ‘Als de partijen samenwerken, kunnen de verliesuren in de spits met 60 procent worden verminderd en kunnen de emissies in de Randstad met 6 procent worden verminderd.’ Het onderzoek maakt onderdeel uit van het onderzoeksprogramma ‘Duurzame bereikbaarheid van de Randstad‘.
Dit bevestigt het beeld dat vrijwel alle partijen het er wel over eens dat de invoering van een kilometerheffing een effectief middel tegen files is. Echter, het maatschappelijk draagvlak is twijfelachtig omdat daarmee voor gebruik moet worden betaald, hetgeen zou impliceren dat rijk wordt voorgetrokken op arm. En dat zal niet snel op een meerderheid kunnen rekenen in het egalitaire Nederland.
Wordt vervolgd….
Inderdaad zullen de meer daadkrachtige lachen om een kilometerheffing, evenals een ieder zonder auto of met één die alleen in het weekend dienst doet. In werkelijkheid zijn al die ‘normale’ mensen met een gewone baan die de stad zijn uitgejaagd omdat er geen woning beschikbaar was de pineut. Die werkende die veelal veel kosten moet maken om te kunnen werken wordt extra gestraft, immers naast de wegenbelasting die er dan misschien af zal gaan betalen we wel een Euro of meer belasting aan Den Haag voor dat litertje brandstof. Wanneer komt het kwartje van Kok terug? Nee, wil je de files bestrijden en ook nog het milieu sparen geef dan gratis openbaarvervoer om te beginnen aan de ouderen. Neem hierbij een voorbeeld aan landen zoals Spanje en help hiermee onder andere de luchtkwaliteit te verbeteren. De zogenaamde groene partijen zullen dit toch moeten omarmen. Helaas komt kennelijk niemand op dat idee, en worden er uitspraken gedaan van een meerderheid wil dit of dat. Mij hebben ze nooit wat gevraagd, U wel?