December 2021 – Het kabinet Rutte IV gaat de komende jaren werken aan regelgeving voor het invoeren van rekeningrijden. De inzet is dat uiterlijk in 2030 een systeem van betalen naar gebruik, de kilometerheffing, wordt ingevoerd. Automobilisten betalen dan belasting per gereden kilometer. In het regeerakkoord staat dat de motorrijtuigenbelasting ‘de basis’ is voor hoe rekeningrijden wordt georganiseerd.
Hoe veranderen autobelastingen bij rekeningrijden?
Hoe met rekeningrijden de autobelastingen precies worden veranderd, is nog onduidelijk. Het idee is dat Nederlanders dan belasting gaan betalen per kilometer via een kilometerheffing. En dat tegelijkertijd de motorrijtuigenbelasting ofwel de wegenbelasting en de BPM, de aankoopbelasting, vervallen. Niet het bezit maar het gebruik wordt belast, waarbij met een gemiddeld autogebruik de belasting voor de automobilist niet hoger wordt.
De hoogte van de motorrijtuigenbelasting wordt nu door het gewicht van de auto bepaald. Bij de invoering van rekeningrijden wordt verwacht dat de CO2-uitstoot, de emissie, bepalend zal zijn voor de kilometerprijs. Er komen naar verwachting verschillen in tarieven, die zullen zijn gebaseerd op de uitstoot. De motorrijtuigenbelasting zal dan vervallen of fors lager zijn, om simpelweg te voorkomen dat automobilisten tweemaal belasting moeten betalen.
Voor de uitvoering zijn er nog geen concrete ideeën geuit. Een kilometerheffing vergt allerlei technische aspecten, zoals hoe je de gereden kilometers moet gaan controleren, zonder dat de privacy in gedrang komt. Moet er in elke auto een kastje of app worden geplaatst, of wordt gewoon elk jaar de kilometerstand uitgelezen bij de garage?
Kilometerheffing al vaker aangekondigd
Al sinds 2012 wordt er gesproken over het invoeren van een kilometerheffing. Nu is het voornemen van het kabinet Rutte IV om het daadwerkelijk te gaan invoeren. Dit gebeurt niet al in 2022, maar ergens in de komende jaren, uiterlijk per 2030.
In essentie is rekening rijden een wijziging naar een vaste belasting naar een belasting naar gebruik. De belofte is dat er geen spitsheffing zal worden ingevoerd. Maar daar hebben wij een hard hoofd in; zodra de overheid een knop heeft om belasting te heffen, zal zij dit uiteindelijk altijd doen. Dus zet u maar schrap in de komende jaren. Bekijk de verwachte kosten van rekeningrijden voor consumenten.
De afgelopen jaren heeft de VVD de kilometerheffing altijd tegengehouden, maar nu is zij om. Niet onbelangrijk is dat met de toename van elektrische auto’s de overheid vele miljarden aan brandstofaccijns mis loopt. En die moeten natuurlijk ergens worden terugverdiend. Brancheorganisaties en consumentenverenigingen zoals de ANWB en de autobranche zijn positief. Consumenten betalen immers eerlijker.