Gaat kilometerheffing door?

Minister Camiel Eurlings zei 23 januari jl. dat de kilometerheffing niet doorgaat als de ANWB tegen het plan is; “Als miljoenen automobilisten tegen het plan zijn, komt de heffing er niet.” De ANWB heeft nog steeds grote twijfels bij de plannen voor rekeningrijden. Het is opmerkelijk dat een politicus openlijk de publieke opinie een dermate belangrijke rol geeft bij de besluitvorming. Op 26 januari zal de minister zich moeten verantwoorden in de Tweede Kamer.

Enquete
Op zich is de ANWB het eens met het principe dat de automobilist wordt belast voor het gebruik van de auto in plaats het bezit. Het gaat vooral om de onderwerpen die ook op deze website Kilometerheffing veelvuldig voorkomen, namelijk vragen over de privacy en de spitstarieven. De ANWB heeft daarin een terecht punt; tot op heden zijn deze zaken volstrekt onduidelijk. Zo zijn er nog veel vragen over de privacy. Er wordt al aangegeven dat de rijgegevens kunnen worden gebruikt voor justitieel of ander onderzoek van de overheid. En de spitstarieven zijn op geen enkele wijze geduid.
De ANWB heeft een enquete opgesteld die iedereen kan invullen. Er zijn vraagtekens over de representativiteit en of de wijze van vraagstelling wel onafhankelijk genoeg is. Overigens heeft de ANWB nog geen officieel standpunt over de kilometerheffing.

Inmiddels heeft ook de Telegraaf een enquete verricht. Zij maakte op 26 januari jl. bekend dat 89% van de invullers tegen de kilometerheffing is. Meer dan de helft verwacht dat autorijden uiteindelijk toch meer zal gaan kosten (provinciale opcenten) en dat de files hierdoor niet zullen verminderen. Kortom, wantrouwen van de overheid.

Tot slot nog een tip voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De politieke partijen SP, VVD en PVV zijn tegen de kilometerheffing in de huidige vorm. Het CDA is voor de kilometerheffing.

3 gedachten over “Gaat kilometerheffing door?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten