Afgelopen oktober 2020 heeft de regering de effecten van de invoering van rekeningrijden onderzocht. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden naar aanleiding van het Klimaatakkoord uit 2019; Het kabinet zal, ten behoeve van de volgende kabinetsformatie, varianten van betalen naar gebruik onderzoeken, voorbereidingen schetsen en waar mogelijk of nodig deze voorbereidingen treffen. De invoering van het nieuwe stelsel wordt betrokken bij de reeds voorgenomen belastingherziening in 2025.
Nieuwe vorm van belastingheffing
Maar er is ook nog een andere reden (!), namelijk hoe de overheid belasting kan heffen op de automobilist als steeds meer mensen elektrisch gaan rijden. Hoe kan het Rijk haar inkomsten op de brandstofaccijnzen in stand houden als iedereen overstapt op elektriciteit? Kortom; als niet meer op de brandstof belasting geheven kan worden, dan maar op de gereden kilometers, zo lijkt de gedachte … Er wordt over invoering van een kilometerheffing per 2026 nagedacht.
In het onderzoek zijn drie varianten onderzocht:
a) een kilometerheffing alleen voor elektrische auto’s (zo kan toch weer belasting worden geheven, in plaats van via de brandstofaccijnzen),
b) een heffing voor bepaalde wegen en tijdstippen zonder spitsheffing, en
c) een spitsheffing voor bepaalde wegen in de spits.
De conclusie is simpelweg dat rekeningrijden betekent dat Nederlanders korter en minder in de file zullen hoeven te staan. De uitkomsten zijn dat het normale tijdverlies voor automobilisten door files met maar liefst 43 tot 68 procent wordt teruggebracht! Rekeningrijden kan dus echt helpen tegen de files. Zaak is alleen dat dit niet tot een hogere belastingdruk voor de Nederlander moet leiden.